Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

World War Z (2013)

Μετά από αρκετούς μήνες επανέρχομαι στους σχολιασμούς ταινιών με ένα μεγάλο καλοκαιρινό blockbuster το World War Z από το οποίο είχα μεγάλες απαιτήσεις γιατί βασίζεται σε ένα αρκετά καλό και ενδιαφέρον βιβλίο του Max Brooks. Με τις καλοκαιρινές βουτιές δεν είχα σχεδόν καμιά επαφή με ειδήσεις και νέα οπότε δε γνώριζα πολλές λεπτομέρειες για την ταινία για να προσέξω τι να περιμένω.Ναι ξέρω... λάθος μου.




Μου αρέσουν τα ζόμπι και οι ταινίες του είδους. Το The Walking Dead είναι από τις πιο αγαπημένες μου σειρές και πάντοτε περιμένω και ψάχνω να δω καλές ταινίες με ζωντανούς νεκρούς μέσα στο σωρό με τη σαβούρα που γεμίζει κάθε είδος μόλις αυτό καταντήσει μόδα. Το είδαμε με τους βρυκόλακες που τους κατάντησαν ανέκδοτο δυστυχώς το βλέπουμε και τώρα. Το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία αναφέρεται στον πόλεμο που υποχρεώνεται να δώσει η ανθρωπότητα απέναντι στις ορδές των ζόμπι που προσπαθούν να την κατασπαράξουν και αυτός ο πόλεμος περιγράφεται αναλυτικά σχεδόν σε επικό επίπεδο. Η ταινία ενώ έχει απίστευτα ενδιαφέρον υλικό για να χρησιμοποιήσει δεν το κάνει και η υπόθεση της δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο, απλά δανείζεται τον τίτλο και μας δίνει μια καθαρά αμερικάνικη ιστορία στην οποία ο Brad Pitt είναι ο ένας και μοναδικός αμερικανός ερευνητής που σώζει την ανθρωπότητα. Καμία ουσία καμία αγωνία κανένα ενδιαφέρον δε βρήκα στην εντελώς παιδική σε σύλληψη και γεμάτη κλισέ υπόθεση.


Το απίστευτο είναι ότι αυτή η ακατάληπτη μετριότητα κόστισε περίπου 200 εκ. δολάρια για να γυριστεί. Την βρήκα εντελώς απογοητευτική σε κάθε επίπεδο και θα μου πάρει ώρα να σχολιάσω όλα τα προβλήματα της οπότε θα αρχίσω από το μεγαλύτερο από όλα, που είναι ο Brad Pitt. Ο οποίος σαν παραγωγός της ταινίας αποφάσισε ότι θέλει να είναι φιλική προς τα παιδιά ώστε να μπορούν να την δουν τα εξακόσια μούλικα που έχει υιοθετήσει με την Αντζελίνα με αποτέλεσμα να βλέπουμε ταινία με ζόμπι... χωρίς ζόμπι!. Όσο απίστευτο και να ακούγεται η ταινία είναι PG-13 και δε βλέπουμε σε κανένα σχεδόν σημείο αίματα και δαγκώματα ή σκοτωμούς και όλα αυτά που δίνουν αυτό που ζητάει κάποιος που θέλει να δει τέτοιες ταινίες. Τα ζόμπι είναι τόσο αστεία που δεν έχουν τίποτα πάνω τους που να δείχνει ότι έχουν πεθάνει, αν κάποιος δαγκωθεί μέσα σε δώδεκα δευτερόλεπτα βγάζει αστραπές στα μάτια και αποκτά υπερδυνάμεις που του επιτρέπουν να πηδάει σαν τον Spiderman ειλικρινά δε σταματούσα να γελάω με όσα έβλεπα στην οθόνη. Το σενάριο γεμάτο τρύπες και αστειότητες οι ερμηνείες για γέλια το φινάλε αχαρακτήριστο, και η ταινία μια τεράστια και πανάκριβη απογοήτευση γεμάτη ειδικά εφέ που δεν προσφέρουν τίποτα στον θεατή.


Δεν πειράζει παθαίνεις και μαθαίνεις. Την επόμενη φορά που θα δω ότι μια ταινία με ζόμπι είναι κατάλληλη για μούλικα θα μείνω μακριά όπως έκανα με το ανέκδοτο που αποκαλούν οι πιτσιρίκες ταινία με βρυκόλακες το Twilight.



3/10 Κακή








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου