Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Curse of the Golden Flower (2006)

Οποιος έχει δει τις δυο πιο διάσημες προηγούμενες ταινίες του κινέχου Yimou Zhang ξέρει για πόσο μεγάλο σκηνοθέτη μιλάμε και για το πόσο επική είναι η σκηνοθεσία και πόσο προσεγμένες είναι οι ιστορίες που διαλέγει ώστε να μετουσιώσει σε ταινίες.Τα γεμάτα δράση και αλληγορίες Hero και House of flying Daggers μας το απέδειξαν.Το μεγαλύτερο σε κάθε σύγκριση από τις προηγούμενες ταινίες του και πιο πρόσφατο Curse of the Golden Flower (2006) είναι με διαφορά η πιο επιβλητική κι επική του ταινία.





Η ταινία μας μεταφέρει πίσω στο ένδοξο παρελθόν της Κίνας στο βασιλικό παλάτι την εποχή της δυναστείας των Tang για να μας εξιστορήσει μια ιστορία αγάπης μίσους προδοσίας και αφοσίωσης και τις συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας. . Ο αυτοκράτορας (Chow Yun Fat) επιστρέφει στο παλάτι με τον δεύτερο γιο του τον πρίγκιπα Jai (Jay Chou) για να γιορτάσει την γιορτή των χρυσανθέμων και να ενδυναμώσει τις σχέσεις τις οικογένειας που χάρη στην αυτοκράτειρα έχει στιγματιστεί από απαγορευμένο πάθος.Γενικά η ιστορία μου θύμισε αρκετά τις δικές μας αρχαίες τραγωδίες όπου στο τέλος όλοι πληρώνουν την ύβρη και τίποτα δεν εξελίσεται όπως το περιμένουν.Σίγουρα έχει πολλά οιδιπόδια στοιχεία και το τέλος είναι αναμενόμενα τιμωρητικό για τους πρωταγωνιστές του δράματος.  



Η ταινία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι ιστορικό δράμα αλλά δεν της λείπει η δράση και ίσα ίσα σε μερικά σημεία αυτά που βλέπουν τα μάτια μας μόνο επικά σε κλίμακα και εκτέλεση μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε.Ειδικά στις σκηνές των μαχών ο Yimou μας αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Αψεγάδιαστα είναι και τα φανταχτερά και πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια του παλατιού άλλωστε απο το Hero ακόμα μας είχε δείξει πόσο δυνατός σε αυτό τον τομέα και πόσο εξαιρετικά χειρίζεται και αναδυκνείει τις χρωματικές παλέτες στις ιστορίες του.Ιδια καλό βαθμό παίρνει και στις ερμηνείες που βγάζει από τους καλούς ηθοποιούς του κυρίως από την Li Gong που θεωρείται η καλύτερη δραματική ηθοποιός της Κίνας σήμερα.Ελάχιστες είναι οι ταινίες που με έκαναν να νιώσω ότι αυτό που βλέπω είναι επικό και τεχνικά άρτιο και το Curse of the Golden Flower είναι μια απο αυτές.

8/10 Πολύ Καλό.


1 σχόλιο:

  1. ακομη κ αν η πλοκη δεν ηταν καλη τα σκηνικα κ τα κουστουμια ηταν τοσο επιβλητικα που κ μονο για αυτα θα αξιζε η ταινια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή