Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ανέχου και απέχου. ~ Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ


Υπομονή και αντοχή στις δυσκολίες.Ίσως ο δυσκολότερος συνδυασμός αρετών στην ζωή ενός ανθρώπου σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως όταν είναι μικρός.

Όταν είσαι νέος τα θέλεις όλα άμεσως και δεν μπορείς να εκτιμήσεις τις αρετές και τις ανταμοιβές της υπομονής. Ζεις για να περνάς καλά τις μέρες και το χρόνο σου και δεν έχεις μάθει ούτε να περιμένεις για να κερδίσεις ούτε να υπομένεις τις δυσκολίες. Είσαι φυγόπονος και ανυπόμονος και υπερκινητικός και δε σε χωρά ο τόπος. Αργότερα βέβαια όταν έχεις μεγαλώσει και λες ότι έχεις μάθει να εκτιμάς μερικές αξίες και αρετές της ζωής και πάλι συνήθως είναι δύσκολο να είσαι υπομονετικός και να αντέχεις καθώς με την ηλικία οι σωματικές αντοχές σου μειώνονται και γνωρίζεις ότι σε αντίθεση με τα νιάτα σου πλέον δεν έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου. Βρίσκεσαι να βιάζεσαι για να προλάβεις τις ημέρες γιατί πλέον θεωρείς τον χρόνο εχθρό σου και όχι φίλο σου. 

Ο χρόνος όμως που περνάει υπομονετικά στη ζωή ωριμάζει και βελτιώνει τα καλά σου και είναι ευλογία για αυτά και τα βελτιώνει, όποιος ασχολείται με πούρα και κρασιά μπορεί να στο επιβεβαιώσει πως η ποιότητα μόνο κερδίζει. Αντίθετα ότι είναι κακής ποιότητας από την αρχή και ελαττωματικό αντί να το βελτιώσει το σαπίζει και το καταστρέφει. Αλλά δε φταίει ο χρόνος γι΄αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου