Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Thor the Dark World (2013)

Από μικρός λάτρευα τα comics ειδικά αυτά τα αμερικάνικα με πρωταγωνιστές υπερήρωες. Όταν λέω τα λάτρευα το εννοώ καθώς ακόμη και σήμερα αν κι έχω σχεδόν δέκα χρόνια που σταμάτησα να ασχολούμαι κατέχω μια συλλογή με περίπου 2000 αυθεντικά αμερικάνικα marvel και dc comics και μεγάλωσα τρέχοντας στα περίπτερα και διαβάζοντας κάθε εβδομάδα χωρίς να χάσω τεύχος το μικρό Σπαιντερ-Μαν του Καμπανά. Είμαι σίγουρος εξάλλου ότι μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια είχα διαβάσει όλα τα τέυχη σχεδόν για κάθε υπερήρωα της Marvel από το 1966 και μετά. Έτσι έχω δει σχεδόν όλες τις ταινίες με υπερήρωες που έχουν βγει στον κινηματογράφο και κάποτε μετρούσα μέρες και μήνες μέχρι να κυκλοφορήσει η επόμενη. Όχι πλέον όμως. Και ο λόγος είναι πως δεν είναι πλέον όπως παλιότερα είχα αρχίσει να βλέπω κάτι το ανησυχητικό και στις προηγούμενες ταινίες αλλά το Thor The Dark World  με έπεισε πως όντως το επίπεδο τους έχει πέσει και δείχνουν μια αυξανόμενη κόπωση. 





Για όσους αγνοούν την μυθολογία και το ιστορικό του Thor στο Μarvel universe το σενάριο δε θα τους πει τίποτα απολύτως και μόνο θα τους μπερδέψει. Εδώ από ένα σημείο και μετά κι εγώ που θεωρώ ότι έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα τεύχη του ξανθού θεού βρέθηκα να προσπαθώ να βγάλω λογική άκρη και να μη μπορώ. Χιλιάδες χρόνια πριν μια φυλή με μεγάλη δύναμη οι Dark Elves δημιούργησαν ένα σκοτεινό όπλο το Aether με το οποίο ήθελαν να παραδώσουν το σύμπαν στο σκοτάδι. Οι θεοί πολεμιστές της Αsgard τους νίκησαν και τους σταμάτησαν αλλά ο σατανικός αρχηγός τους ο Malekith ξέφυγε και έπεσε σε νάρκη περιμένοντας να επιστρέψει για να ξαναδοκιμάσει. Οι πολεμιστές βρήκαν το Aether και σαν πανέξυπνοι που ήταν επειδή αυτό δεν καταστρέφεται με κανέναν τρόπο (να τα βλέπει αυτά ο Sauron να μαθαίνει ) αποφάσισαν να το κρύψουν κάπου που δε μπορεί να βρεθεί ποτέ και το έθαψαν ... στη γη; Έτσι στο σήμερα εντελώς τυχαία η Jane Foster η γκόμενα του Thor θα το βρει σε ένα παλιό εργοστάσιο στην Αγγλία και θα το ρουφήξει μέσα της (δε θέλω σχόλια ). O Θωρ θα έρθει και θα την πάρει και θα την πάρει στην Asgard και εκεί θα τους επιτεθούν οι Dark Elves που επέστρεψαν και θα προσπαθήσουν να απαγάγουν την Jane και θα σκοτώσουν την μητέρα του Thor και μετά αυτός και ο Loki θα αποδράσουν από τον Odin και θα ψάξουν να βρουν τον Malekith για να τον καταστρέψουν κι αυτόν και το Aether.


Μέσες άκρες αυτό είναι το σενάριο και όποιος κατάλαβε μπράβο του. Εξάλλου έχει τόσες ασάφειες και τρύπες στην πλοκή του που από ένα σημείο και μετά δε χρησιμεύει σε τίποτα παρά μόνο στο να δημιουργεί το έδαφος για να σκηνοθετούνται μερικές σκηνές μάχης και εντυπωσιακών ψηφιακών εφέ. Η ταινία δεν είναι καλή δυστυχώς και είναι βαρετή μονότονη και στερείται πρωτοτυπίας, έμπνευσης, φρεσκάδας, όρεξης από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν. Έχει μεγάλα ονόματα και καλούς ηθοποιούς με βραβεία και περγαμηνές (Hopkins, Portman, Hiddleston) οι οποίοι όμως παίζουν τους ρόλους τους κάνοντας αγγαρεία και με αυτόματο πιλότο και ειδικά η Natalie Portman δείχνει ότι δεν ήθελε να είναι στην ταινία αλλά υποχρεώθηκε να το κάνει λόγο συμβολαίου. Έτσι ακριβώς σαν σε αυτόματο πιλότο είναι και όλη η ταινία και σου αφήνει στο τέλος την εικόνα προχειρότητας και την αίσθηση που έχεις μετά την κατανάλωση τυποποιημένου προϊόντος. Ακόμη και η αρχική σκηνή μάχης είναι λες και αντέγραψαν την μάχη των ξωτικών με τον Sauron από το Lord of the Rings και γενικά όλες οι λύσεις που επιστρατεύονται στην ταινία είναι δανεισμένες από αλλού από άλλες ταινίες φαντασίας.





Μου αρέσουν οι υπερήρωες μου αρέσει και ο Thor σαν χαρακτήρας αλλά η ταινία αυτή κατάφερε να με κάνει να βαρεθώ αφόρητα και δυστυχώς δεν είναι κάτι που δεν το έχω ξαναπάθει από ταινία της Marvel. Το ίδιο είχα βαρεθεί πριν λίγο καιρό και με το απαράδεκτο Iron Man 3 και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι η Marvel μετά την επιτυχία των Avengers πάει πλέον με αυτόματο πιλότο τις ταινίες της και μας δίνει δημιουργήματα χωρίς έμπνευση και φαντασία χωρίς ερμηνείες και ιδέες αλλά καταφεύγει πλέον σε θορυβώδεις ταινίες γεμάτες με εφέ και κοπανιστό αέρα. Αν ήθελα να βλέπω τέτοια είχα και τους Transformers. Από την άλλη θα μου πεις πως περιμένεις κάτι διαφορετικό αφού πλέον όλα τα blockbusters έχουν αυτή την λογική και εδώ και χρόνια κυριαρχεί το περιτύλιγμα και όχι το περιεχόμενο στην αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία; Όπως και να έχει το Thor The Dark World μου άφησε μια πικρή γεύση στο στόμα που δε μου άρεσε και δεν περίμενα καθώς ακόμα και σήμερα κάπου μέσα μου περιμένω ίσως και αδικαιολόγητα πως όταν βλέπω μια ταινία με τους υπερήρωες των παιδικών μου χρόνων θα νιώθω όσο ενθουσιασμένος και ικανοποιημένος ένιωσα όταν είδα το υπέροχο πρώτο Spiderman του Sam Raimi πριν από 12 χρόνια. Το γεγονός πως αυτή η υπέροχη ταινία έχει σήμερα την ίδια ακριβώς βαθμολογία στο imdb (7,3) με την αδιάφορη ταινία που μόλις σχολίασα φανερώνει πολλά για την ποιότητα και τις απαιτήσεις όλων όσων ασχολούνται με τον κινηματογράφο αυτή την εποχή.


4/10 Αδιάφορη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου