Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

A Bend in the Road - Nicholas Sparks


Ο Miles Ryan είναι ένας σερίφης σε μια μικρή πόλη στη Βόρειας Καρολίνα στον οποίον η ζωή έπαιξε πριν από δυο χρόνια ένα άσχημο και σκληρό παιχνίδι. Μέσα σε μια νύχτα είδε τα πάντα να καταστρέφονται όταν η γυναίκα του βρέθηκε νεκρή από χτύπημα αυτοκινήτου και βρέθηκε μέσα στην θλίψη και την οργή να μεγαλώνει το μικρό γιο τους. Ο Miles έπαψε να ζει να νιώθει να υπάρχει και έκανε σκοπό της ζωής του να μεγαλώσει τον μικρό Jonah και να βρει τον δολοφόνο της γυναίκας του για να πάρει εκδίκηση. Μέχρι που συναντά την Sarah Andrews την όμορφη δασκάλα του παιδιού του που κι αυτή προσπαθεί να ξεπεράσει την θλίψη από το δύσκολο διαζύγιο της και βρέθηκε να μετακομίζει για να κάνει νέο ξεκίνημα στην επαρχιακή πόλη του Miles. Σύντομα αυτοί οι δυο άτυχοι άνθρωποι θα ερωτευτούν και θα ξαναρχίσουν να ζουν και να χαίρονται τη ζωή.

Όμως η ζωή συνεχίζει να τους παίζει παιχνίδια και ένα τρομερό κρυμμένο μυστικό που σχετίζεται με τον θάνατο της γυναίκας του θα αποκαλυφθεί και θα μπει ανάμεσα τους καθώς θα τα ανατρέψει όλα. Η εκδίκηση το μίσος η εμμονή θα πρέπει να αναμετρηθούν με τον έρωτα το πάθος την αλήθεια και ο τελικός νικητής θα καθορίσει αν οι δυο τους θα συνεχίσουν να είναι μαζί ή αν η ιστορία τους θα έχει άσχημο τέλος.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτό το βιβλίο και μου τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το πόσο ανθρώπινοι και αληθινοί είναι οι χαρακτήρες της ιστορίας και πόσο ατελείς πόσο παθιασμένοι και προβληματικοί παρουσιάζονται από τον Sparks. Μπορούσα να μπω στην ιστορία να συμμετέχω και να συμπάσχω μαζί τους, η μοναξιά η απογοήτευση ο πόνος του παρελθόντος δεν είναι κάτι μακρινό και μη οικείο για κανέναν μας. Δυστυχώς ο αρχικός μου ενθουσιασμός μετριάστηκε όσο προχωρούσε η ιστορία γιατί ο συγγραφέας δεν εμβαθύνει και τόσο στο ψυχολογικό υπόβαθρο της και μου έδινε την εντύπωση ότι την αντιμετώπισε υπερβολικά επιφανειακά και αφηγηματικά. Δε μου αρέσουν οι συναισθηματικές υπερβολές και το overdose σκηνών που να έχουν σκοπό τους να εκμαιεύσουν συναίσθημα στον αναγνώστη αλλά και ούτε βρίσκω σωστό  στις κρίσιμες και σημαντικές σκηνές η αφήγηση να σε αφήνει αδιάφορο. Επίσης το σύντομο φινάλε παρότι καθαρτικό και ίσως πιστευτό δεν έχει την συναισθηματική ένταση που θα περίμενε κανένας όταν βρίσκεται να το αναμένει μετά από τόσες σελίδες ανάγνωσης.

Παρά τις ατέλειες του το βιβλίο είναι καλό και το διαβάζεις σχετικά εύκολα. Ο Nicholas Sparks μας προσφέρει μια ιστορία στην οποία μέσα θα συναντήσουμε να συνυπάρχουν σε διάφορες αναλογίες η θλίψη ο έρωτας το πάθος η συγχώρεση η εκδίκηση η κάθαρση και η οποία θέλω να πιστεύω πως σαν αναγνωστική εμπειρία θα μας κάνει όταν θα κλείσουμε τις σελίδες ολίγον τι περισσότερο σοφούς και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και ίσως και να συγχωρήσουμε την ανθρώπινη ύπαρξη.


6,5 / 10 Καλό



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου