Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Against All Odds (1984)

Το Against All Odds είναι μια ταινία του Taylor Hackford γυρισμένη το 1984 που περιέχει αρκετά στοιχεία από διάφορες κατηγορίες ταινιών. Είναι και ρομαντική είναι και περιπέτεια είναι και θρίλερ είναι και γκαγκστερική με noir στοιχεία γενικά δύσκολα μπορείς να την κατατάξεις μόνο σε ένα κινηματογραφικό είδος. Επιπλέον είναι remake μιας καθαρόαιμης ταινίας noir του 1947 ( Out of the Past ) στην οποία  πρωταγωνιστούσε ο Robert Michum και η Jane Greer η οποία μάλιστα παίζει και στην ταινία του 1984 σε έναν συμπληρωματικό ρόλο. Δυνατά ονόματα έχει και η νεότερη ταινία με τους Rachel Ward, Jeff Bridges και James Woods να έχουν τους κεντρικούς ρόλους.



Η πλοκή της ταινίας είναι μεγάλη και υπερβολικά πλούσια σε βαθμό που ορισμένοι θεατές μπορεί να κουραστούν να την παρακολουθήσουν. Για να την γράψω εντελώς αναλυτικά θα χρειαζόμουν άπειρες γραμμές οπότε θα κάνω μια σύνοψη. Ενας άφραγκος και πρόσφατα απολυμένος από την ομάδα του παίκτης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο Terry Brogan (Jeff Bridges ) για να μπορέσει να πάρει τη δουλειά του πίσω θα δεχτει να βοηθήσει τον φίλο του Jake Wise (James Woods)  που σχετίζεται με τον παράνομο τζόγο να βρει την εξαφανισμένη φιλενάδα του Jessie Wyler (Rachel Ward) που μάλιστα είναι και η κόρη της ιδιοκτήτριας της ομάδας του. Θα ταξιδέψει στο Μεξικό και θα την βρει να κρύβεται από τον Jake και σύντομα οι δυο τους ερωτεύονται παράφορα και μένουν μαζί να ζήσουν τον έρωτα τους. Όταν μια μέρα η Jessie θα επιστρέψει πίσω στο LA και στον Jake ο πληγωμένος Terry θα επιστρέψει για να την διεκδικήσει και να καθαρίσει το όνομα του ώστε να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια για την σχέση του Jake με πολιτικούς και δικηγόρους και ένα σκάνδαλο που σχετίζεται με περιβαντολογικές οργανώσεις και μια εταιρία που αγοράζει γη. Στην ουσία αυτό που μας μένει στο τέλος είναι η παθιασμένη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δυο άτομα που δεν πρέπει να είναι μαζί και η σύγκρουση της καρδιάς με την λογική καθώς ο Terry ακολουθεί την καρδιά του και η Jessie την λογική της.
 


Ξεκινώντας από το σενάριο είναι όντως αρκετά περίπλοκο και αν και σε γεμίζει σαν ιστορία,το σχεδόν μισανθρωπικό φινάλε του δε σου αφήνει μια γλυκιά γεύση αλλά αυτό δεν είναι και υποχρεωτικά κακό καθώς προσθέτει ρεαλισμό στην ιστορία και δεν την εκφυλίζει κάνοντας την ακόμη μια ερωτική ταινία που στο τέλος το ζευγαράκι έζησε καλά κι εμείς καλύτερα. Προσωπικά εκτιμώ πάντα περισσότερο τις ερωτικές ταινίες χωρίς ευτυχισμένο τέλος γιατί για μένα είναι πιο αληθινές και μπορώ να τις αποδεχτώ πιο εύκολα από το να έχουν παραμυθένιο τέλος.

Και στις ερμηνείες δεν μπορείς να βρεις πολλά ψεγάδια και οι δυο πρωταγωνιστές της ερωτικής ιστορίας βγάζουν πάθος και πείθουν αρκετά ότι ζουν τον ρόλο τους. O James Woods ειδικά είναι όπως πάντα εξαιρετικός και βγάζει φυσικότητα στον ρόλο του κακού και κυνικού αλλά και ταυτόχρονα ερωτευμένου απατεώνα που πονάει για μια γυναίκα που δε τον θέλει κι αισθάνεται προδομένος. Επίσης εντυπωσιάζουν οι εξαιρετικές τοποθεσίες που δίνουν ωραία πλάνα και που επιλέγει ο σκηνοθέτης από τις ακτές και του αρχαίους ναούς του Μεξικό για να γυρίσει τις σκηνές που αφορούν το ζευγάρι. Αντίθετα η σκηνοθεσία στις σκηνές που διαδραματίζονται στο Λος Αντζελες δεν είναι κάτι το ξεχωριστό.

Τελίκο συμπέρασμα είναι ότι είναι μια ταινία αρκετά καλή που έχει ορισμένες αδυναμίες στο σενάριο και στην οποία τα υπόλοιπα συστατικά δένουν καλά μεταξύ τους για να μας δώσουν ένα σφιχτό και σωστά δομημένο σύνολο χωρίς όμως να μας κάνουν σε κανένα σημείο να θαυμάσουμε ή να ξεχωρίσουμε κάτι ώστε να την θεωρήσουμε κορυφαία.

6,5/10 Καλή 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου